Sjømennenes minnehall, Stavern

Tilgang til det utilgjengelige, - på flere plan

Et fredet monument som samtidig er sjømerke og minnehall for falne sjømenn fra første verdenskrig, senere også fra andre verdenskrig.
Både arkitekturen, materialene og de massive strukturene uttrykker fasthet, lukkethet og beskyttelse. Vår oppgave var likevel å utrede mulighetene for universell og verdig tilgang for den besøkende og samtidig ivareta byggets monumentalitet og minnenes dype alvor.

Utredning / mulighetsstudie for Statsbygg.

Ansvarlige: Live Gram, Margit Opheim, Per M. Schjelderup

Snitt som viser de ulike nivåene og problemene med tilgjengelighet
Snitt som viser de ulike nivåene og problemene med tilgjengelighet
Eksempel på opprinnelige tegninger av Bjerche og Eliassen.
Eksempel på opprinnelige tegninger av Bjerche og Eliassen.
Historisk foto. Knausene, monumentet og havet
Historisk foto. Knausene, monumentet og havet
Tidlig foto av Minnehallen
Tidlig foto av Minnehallen
På bare knauser ut mot det store havet. (Foto: Lars Henrik Millert)
På bare knauser ut mot det store havet. (Foto: Lars Henrik Millert)
Monumentalt interiør, fullt av tung symbolikk.
Monumentalt interiør, fullt av tung symbolikk.
Pyramiden vokser fram av knausene, kledd i granitt fra området. (Foto: Lars Henrik Millert)
Pyramiden vokser fram av knausene, kledd i granitt fra området. (Foto: Lars Henrik Millert)
Den imponerende trappen som løfter det fra svaberget til inngangen, strekker likevel ikke til overfor dagens krav.  (Foto: Lars Henrik Millert)
Den imponerende trappen som løfter det fra svaberget til inngangen, strekker likevel ikke til overfor dagens krav. (Foto: Lars Henrik Millert)